Droi daugen lank Carnaval.(*)
Foto’s: klik hier.
Het is weeral eens gebeurd zou Erik zeggen. Aalst (Oilsjt) Carnaval heeft de winter uitgeluid. Het feest waarbij o.a. de gilles de boze wintergeesten verjagen en de lente verwelkomen met hun bezems. Traditioneel dansen zij ’s maandags om twee uur gedurende een halfuurtje op de Grote Markt. Nadien mogen burgemeester, Prins, Keizer en andere prominenten vanop het stadhuis ajuinen (verpakte snoepjes) naar het gretige publiek gooien. Een zo’n ‘ajuin’ bevat een briefje met een geluksnummer dat recht geeft op de gouden ajuin. Gewoonlijk een juweeltje speciaal voor de gelegenheid ontworpen. Vandaag was bij de prijsuitreiking ook Jules Boelens, intussen 86, aanwezig. De man die het 49 jaar geleden voor het eerst allemaal invoerde. Nadien loopt de volledige stoet nogmaals door de stad, weliswaar een ander parcours volgend dan dat van de zondag. Hierbij wordt de volgorde niet meer gerespecteerd, waardoor je vaak de grote groepen eerder aan het begin van deze optocht tegenkomt. Minder publiek dan op zondag waardoor je dus de stoet ook wat makkelijker kunt bekijken. Dit jaar zat het weer, afgezien van het feit dat het koud was, behoorlijk mee. De zondagstoet kreeg met sneeuw af te rekenen. Dit deerde ons weinig in onze tijdelijke studio op het Stationsplein, tegenover het station. Voor de twaalfde keer hebben wij, DRA(**) deze stoet live de wereld in gestreamed via het Internet. Via ons tijdelijk live mailadres bereikten ons reacties uit Bulgarije (Norbert), Tsjechië, Curacao, Bangkok, Canada, Bendorm (Micheleken en Johny) ja zelfs Brazillië. Uiteraard lieten ook Brussel, Mechelen, de kust en zelfs Deiremonne zich niet onbetuigd. Tal van dankbetuigingen van uitgeweken Aalstenaars, of Aalstenaars ergens in opdracht aan het werk, vielen ons ten deel. Onthou alvast voor volgend jaar dat ook de prinsenverkiezing tegenwoordig wordt gestreamed. De gehele wereld kan zelfs meestemmen dankzij het sms-vote systeem.
De zondagstoet telde twee hoofdthema’s. De appel van Fabiola en de grote verdwijningstruuk van Ilse(***). Traditioneel werd de draak gestoken met nationale en lokale politiek. Over draken gesproken het werden de Lodderoeigen, die hun veertigste jubilee vierden, die het drakenthema bespeelden en met dertien puntjes meer dan Lotjonslos met de eerste plaats gingen lopen. Lotjonslos, de langst meelopende groep in de stoet, tekent ook elk jaar voor kwaliteit, en dat was dit jaar niet anders met hun vertoning van den Aalstersen tram die ze opnieuw lieten uitrijden tussen de Poitepit en Zastroutpoort. Possensje moest het stellen met een derde verdiende plaats. Bij de grote groepen waren het verder vooral de Loge en Eirg die verbaasden. De loge die traditioneel aast op een laatste plaats, eindigde nu zevende op 12, net voor Eirg, die dus fel werden teruggeslagen. De Loge heeft gewoonlijk een ludiek onderwerp, maar steekt bijzonder weinig tijd in voorbereiding. Zij bouwen geen zes maand aan hun wagens zoals de anderen, maar huren wat jacuzzi’s of vleugelpiano’s in zoals nu. Onderwerp: klassiek concert voor Piano en fluit. Wij laten uw verbeelding bij dit laatste instrument zelf aan het werk. Bij de middelgrote groepen gingen de prijzen naar Tisj op drie, de Steinzoel’n op twee en verdiend naar De Loizemaanen op een. De kleine groepen scoorden met respectievelijk, ’t Es na of noeit, Beschomt en de Zwiejtzoel’n als de beste.
Gisteren dinsdag liepen tussen drie en vijf uur een duizendtal voiljeannetten langs het parcours, al moet gezegd dat al wie zich in wat oude vrouwenkleren hult, gekocht inTeleshop (****), nog niet direct het predicaat voil jeannet draagt. Een echte voiljeannet, zoals Cyriel Troch, de oudste van de bende, herken je doorgaans aan de lampekap die ze op het hoofd dragen, de oude kinderkoets die ze bij hebben, en zeker ook aan de oude vogelmuit met daarin nen drogen haring. Velen lopen deze optocht mee in hun carnavalsplunje, en hier en daar lopen er zelfs wat travestieplunjes tussen. Het is ook niet meer zo dat dit enkel een mannenbedoening is. Ook hier heeft de emancipatie haar werk gedaan. Deze optocht bekijken vraagt soms ook wat tolerantie. Een voiljeannet durft al eens zijn gedacht zeggen, en zijn medemens verwijten. Gelukkig kan en mag dat nogsteeds in een vrije democratische stad als Aalst. Wanneer de burgemeester de nationale pers haalt, met haar grote verdwijntruk, dan weet je dat daar vast en zeker de draak mee wordt gestoken. Er loopt in Aalst af en toe al eens iets verkeerd, en de echte Carnavalist zal niet wachten om daar de spot mee te drijven. Ook Madame Non kan hiervan meespreken. Wat zou de Amerikaanse ambassadeur op de tribune daar allemaal van gevonden hebben? Of JJ De Gucht, die reeds op zaterdg, tijdens de raadszitting, op flessen werd getrokken?
(*) Drie dagen lang Carnaval.
(**)Digitale Regio Aalst
(***)burgemeester Ilse ontliep de confrontatie met boze brandweermannen, door zich in een politieuniform te vermommen.
(****)Kringloopwinkel gespecialiseerd in oude kleren.
Knappe fotoreportage, ‘k em dus niks gemist…
Heb je het gisteren in Het Laatste Nieuws gezien? Dirk D’Haese stond er in met een foto i.v.m. een boek dat hij geschreven heeft over de collaboratie van Ledenaars tijdens W.O. 2