Was het nu 8 of 9 december?

In John Lennon’s leven speelde zich heel wat af rond het cijfer negen. Geboren op 9 oktober 1940. Hij schreef een nummer #9 dream. Ook Revolution Number Nine was van zijn hand. Jarenlang was voor ons, aan deze kant van de grote plas, 9 december de fatale dag. Enkele uren na middernacht hier, nog maar pas elf uur ’s avonds in New York, liep het fataal af, nadat ‘een fan’ hem voor de Dakotabuilding neerschoot.

Het verhaal is bekend. En Lennon verdient blijvende aandacht. Dus zeker niet enkel vandaag. Dag waarop een aantal pipo’s mogen opdraven in allerlei programma’s om nog maar eens te vertellen: “Hoe geniaal Lennon toch wel was.” Men vergeet wel eens dat men zijn laatste plaat uit 1980 (zijn comeback) gewoon de grond inschreef. Want die bitch had er toch wel weer aan meegewerkt en had zelfs de helft van de songs voor haar rekening genomen. Verder gezeur over zijn jongste zoon. Kortom melig. Dat was wat men schreef over Lennon enkele maanden voor zijn dood. Sterven was dan ook het beste wat hij kon doen om zijn carriere een nieuwe boost te geven. Triestig maar het is de naakte waarheid.

Wie van Lennon hield, zal dat wel blijven doen. En de radio in Vlaanderen houdt helemaal niet van Lennon. Dat is ook een waarheid als een koe.

Wat mij vandaag opviel was ondermeer het feit dat reeds wat schoolgaande jeugd bij het zien van zijn foto, echt niet wist over wie men het had. Schuld van de media. Mea culpa.

En dan zoals reeds gesteld pipo’s die komen vertellen dat McCartney een halve lp klaarstoomde, er mee bij Lennon aankwam en die schudde dan in twee dagen de rest van de songs zo uit zijn mouw. Dat zal wel….waarom bestaan er van Lennon’s werk zoveel demo’s? Waarom zoveel takes, zowel solo als met De Beatles, van zijn nummers? Ook Lennon wrocht op zijn songs, wees daar maar zeker van.

Verwaarloosd door zijn moeder en zelfs door zijn tante…qué?

Naast Blaute, Leyers en nu dus ook Kloot PerW loopt er in België nog een zelfverklaarde kenner rond van de Beatles en de Stones, die we hier op de radio niet tegenkomen, maar die bij Classic 21 om de haverklap wordt voor de microfoon gehaald. Johan Ral werkte een tijdje bij de VRT als nieuwslezer meen ik mij te herinneren, werkte ook een blauwe maandag bij de Kredietbank en is nu actief als adviseur in bedrijfscommunicatie. Op facebook kan je hem vinden via de link:

Al bij al vind ik hem peroonlijk nog de best geplaatste om commentaar te geven wanneer er weer eens een nieuwe Beatlesbox of Lennon box verschijnt. Ere wie ere toekomt.

Maar wie van Lennon’s jeugd iets meer wil begrijpen kan maar beter zelf in Liverpool een kijkje gaan nemen. Wij deden dit reeds herhaalde keren en recent nog in 2008 en 2009.

Foto’s van deze trips kan je bekijken op fotos.sadeler.be

PS. Lennon is 30 jaar dood, en nog springlevend. Dit in tegenstelling tot John Bonham die sedert 25 september OOK dertig jaar dood is, maar blijkbaar zeer onbekend en onbemind is, in onze media. Shame on them.