Het tweede weekend van de maand mei is traditioneel het molenweekend in Engeland en Nederland. Vooral de laatste jaren hebben wij vnl Engeland geëxploreerd, waardoor Nederland geheel en al aan onze aandacht ontsnapte.

Wel, dit hebben we dit keer goed gemaakt, door een “dicht bij huis” molenexcursie. Zaterdag molens bekeken in wat men tegenwoordig Oost Zeeuws-Vlaanderen noemt, en zondag dan West Zeeuws-Vlaanderen, gekoppeld aan een bezoekje aan de boekenmarkt in Damme, die zoals steeds plaatsgrijpt op de tweede weekends van elke maand.
Zaterdag bezochten we achtereenvolgens de molens van Axel, Groenendijk en Kuitaart, met een lekker bakkie koffie ter afronding in Terneuzen. Zondag was het dan de beurt aan Cadzand en Sluis. Terwijl vroeger slechts een enkele dag was voorzien in dit weekend, nl. de zaterdag, probeerde men dit jaar ook de zondag toe te voegen, wat naar ons ngevoel, niet echt een succes mag genoemd worden.
Heel wat molens, die op de lijst voorkwamen bleken zelfs niet bemand, en dus gesloten. De molen in Sluis wacht op vernieuwde wieken. Retranchement, Hoek, alemaal dicht. Bij de molen van Zuidzande kwamen we rond vijf uur aan, en de molenaar was reeds bezig met het zaakje te sluiten. Een heel verschil met Cadzand, waar we de molenaar nog net het hek zagen sluiten, even voor zevenen.
Ijzendijke en Biervliet lieten we links liggen, omdat we deze reeds twee jaar geleden bezochten tijdens een molenexcursie met onze vereniging.

Axel: Stadsmolen, een stellingmolen uit 1750.Tot 1747 stond er op die plaats een houten molen.

Groenendijk: een open staakmolen daterend uit de zeventiende eeuw. Groenendijk behoort tot Kloosterzande. Een typisch voorbeeld van een Vlaamse staakmolen. Op de staak (standerd) zijn twee tekstplaten aangebracht.

Kuitaart: Vogelzicht, een ronde stenen korenmolen van het type grondzeiler. Molen gebouwd door Vlaamse molenbouwers uit Sint Niklaas. De oude molenaar ‘van Jole’ is insmiddels reeds 94. Naast de molen bevindt zich een kleine
maalderij, met twee mechanisch aangedreven maalstoelen. Een dieselmotor treffen we er ook nog aan. Van in dit gebouw loopt een mini spoorlijntje tot voor de ingang van de molen.

Cadzand: Nooitgedacht, een ronde stenen beltmolen. Gelegen aan de afslag naar Cadzand-Bad. Ook hier stond ooit een staakmolen. Bouwjaar 1898. Er werden blijkbaar nogal wat onderdelen van andere molens gebruikt bij de bouw van deze toch wel recente molen. Je kan er meel kopen, en verpozen op een van de banken buiten die rond een oude molensteen staan opgesteld.

Sluis: molen De Brak, momenteel wordt er gerestaureerd aan de wieken.

Hou jij ook van molens? Laat het ons weten.