Pre-Tour Symposium: dag 3 Zuid Zweden.

Dag drie vroeg uit de veren, om via een ontbijt op de veerboot terug in Ystad te landen, vanwaar een tocht doorheen Skone werd ondernomen. Wij kennen de streek als Scania, en nog beter via de fameuze Scania Vabis camions die regelmatig over onze wegen denderen?

Drie molen stonden op het programma.

Ovraby Kvarn, Kronetorps Kvarn en Kulla Gunnarstorp Kvarn. Alle drie van het Nederlandse achtkant type. Behoorlijk grote molens, met enkele eigenaardigheden. Zo beschikt de laatste molen over extra rollen onder de askop. Zeg maar het ook al Nederlandse systeem Dekker. Een paar pelstenen onder de vloer gefotografeerd, en ook alweer enkele behendig heen en weer klauterende Tims dames en heren. Wie zei daar ook alweer dat Tims bestaat uit papieren leden. Zelden zoveel behendigheid waargenomen, van sommige krasse oudjes en vergeten we ook de aanwezige dames niet. Deze laatsten hadden het niet enkel over de benamingen over een poster aan de muur, waarop wat graansoorten stonden afgebeeld, met uiteraard Zweedse onderschriften. Zet een Amerikaan, een Engelsman en een Australiër bijeen, en je weet niet welke discussie zich ontspint.

Bij de tweede molen werd geluncht. Een lokale eierkoek, aangevuld met eigen deeg, gebakken in de oven en afgerond met reepjes kippespek werd er geserveerd door de lokale molenaarsgroep.

Bij de eerste molen, waren enkele jonge molenaars aanwezig, waartussen een zeer entoesiast meisje, die maar wat graag van de ene zolder naar de andere holde om alles te tonen, en uit te meggen.

Bij de tweede molen mochten we er pas in (omdat de groep groter was dan drie), na het aanhoren van de veiligheidsvoorschriften, die door Lise op haar beurt kort werden vertaald naar het Engels.

Bij de derde molen kregen we een toespraak van de voorzitter van de lokale erfgroep, die ter plekke instaan voor dit specifieke monument. De molen dus.

We eindigeden in Goteborg, vanwaar we straks de ferry nemen naar Frederickshaven, wat zuidelijker dan Aalborg, waar ons uiteindelijk doel ligt. Het Tims Symposium. Aalborg spreek je trouwens uit alsz Olbeurg.