De aanwas in 2016

Ieder jaar opnieuw worden er heel wat voor de hand liggende lijstjes op de wereld losgelaten. Dit jaar, nog meer dan vorig jaar, keek ik met belangstelling uit naar de overzichten van anderen. Op facebook, in de muziekbladen, op radio, tv, enz… heb ik moeten vaststellen, dat mijn smaak, nog meer dan vroeger, door de stilaan tot erfgoed verworden artiesten wordt beheerst. Misschien ontdek ik de nieuwelingen van 2016 ooit nog op een later moment. Op dit ogenblik heb ik er echt geen behoefte aan.

Dat toch nog meer dan tien platen gemaakt in 2016 in mijn “mancave” belanden, en mij beroerden, is mooi meegenomen.

Enkele platenbeurzen, vele kringwinkels en wat bezoeken aan Mediamarkten, en prachtige kleinschalige Engelse en Welsche tweedehands shops later breekt de tijd aan om nog even achterom te blikken.

2016 was een jaar om opnieuw breder te gaan binnen het muziek spectrum. Nog meer jazz, lang vergeten maar toch ook uitstekende soundtracks uit onze uitgaansjaren waarin de disco hoogtij vierde. Ontdekken dat de muzikanten die Van McCoy rond zich schaarde in zijn Soul Symphony Orchestra eigenlijk dezelfde waren als degene die John Lennon bijstonden op Mindgames. It’s a small world, with no place for f….n streetcredibility. If it sounds good, then it is good. En daarmee basta.

Overzicht

21 David Bowie The Deram anthology 1966-68

20 The greatest Blues legends 10cd box

19 Bob Dylan, No direction home

18 George Thoroughood & Destroyers 2120 South Michigan Avenue

17 Albert Lee & Hogan’s Heroes Tear it up

16 bout time Dobrojean

15 The Blues Project

14 Kathryn Jenkins Living a dream

13 Joe Bonamassa Blues of desperation

12 Marianne Faithful No Exit + DVD

11 Neil Young Peace trail

10 Beatles Eight days a week Live at Hollywood Bowl

9 Van Morrison Keep me singing

8 Pink Floyd Cre/action The early years 1967-1972

7 Joe Bonamassa Live at the greek theatre

6 Mose Allison I’m not talkin the song stylings of 1957-1971

5 Led Zeppelin BBC sessions

4 Rolling Stones Blue & Lonesome

3 Jeff Beck Loud Healer

2 Harvey Mandel Snakepit

1 Leonard Cohen You want it darker

Een greep uit al het moois:

Net buiten de twintig, een herinnering aan Bowie’s pre-‘Living in a tin can’ periode.

De CD box met Blueslegends bevat 10 cd’s met daarop 20 originele albums, in replicahoesjes, die meer dan vijftig jaar geleden het mooi weer uitmaakten. Goed om tijdens een verre autotrip naar Porto de ene na de andere in de cd-lade te schuiven.

De onovertroffen Albert (nee niet Alvin of Arthur) Lee hier met Hogan’s Heroes verdient het om beter bekend te zijn.

Belgisch geluid van Dobrojean (in het echt Jan Oelbrandt), dat door god weet welke onverlaat naar een kringwinkel werd gebracht verraste ons aangenaam.

De vijftiende en veertiende plaats heb ik voorbehouden aan prachtige ontdekkingen in 2016, van ouder materiaal. Kathryn Jenkins heeft een Welshe stem om u tegen te zeggen, ook al behoort ze niet tot het rockgenre, en het liveconcert uit de sixties van de Blues Project is een must voor wie van het genre houd. Bonamassa die platen aan de lopende band uitbrengt komen we hogerop twee keer tegen, Heruitgaven van Zeppelin en Mose Allison (op de valreep dood in 2016) konden niet ontbreken. En dan zijn er de klassiekers die verder timmeren aan de weg: Neil Young, de Rolling Stones en verassend genoeg ook Harvey Mandel, die ik enkel jaren geleden aan het werk mocht zien in de Woodstock versie van Canned Heat in Heist-aan-Zee. Beatles en Pink Floyd vervolledigden hun catalogus, met eerder uitgebracht en opgekuist werk, al zit er bij Floyd ook onuitgebracht materiaal tussen.

De pluimen gaan naar Jeff Beck, Harvey Mandel en enkele meters hoger op het ereschavot: Leonard Cohen.

Leonard Cohen onbetwist de beste:

Leonard Cohen, bleek al in de zestiger jaren tot de “ouderen” te behoren. Een dichter/schrijver die het waagde om een plaat op te nemen, nadat bleek dat anderen met zijn songs succes oogsten. Net als Dylan had Leonard geen perfecte zangstem. Iets waardoor je bijna gedwongen werd om meer aandacht te schenken aan zijn teksten. Kwam daar dan nog bij dat Cohen net als Dylan jood bleek te zijn, dat hij Canadees was, en op het mythische eiland Hydra had gewoond, samen met een nimf van een vrouw.

De eenvoudig uitgevoerde hoes van zijn eerste lp, versterkte het gevoel dat dit om “echte” songs ging, en niet zomaar popliedjes. De wijze waarop hij de vrouw voor ons neerzette, maakte ons deel van zijn leefwereld. ‘Suzanne ik neem je mee naar een bank bij het water’, klonk het in een Nederlandse vertaling bij Herman van Veen. Suzanne, Marianne ze werden op slag onsterfelijk voor ons, en van zodra we ontdekten dat Marianne ook nog eens zijn echte muze was, waren we helemaal verkocht.

In Aalst in de Las Vegas pub stak het plaatje zelfs op de jukebox. A-kant Suzanne en B-kant So Long Marianne. Echt verkopen deed Cohen nog niet in die dagen, getuige onze aankoop van bewuste single in de uitverkoop bakken aan twintig frank.

Een van Cohen’s nummers, ‘You know who I am’, stond wat verloren op de dubbelaar ‘Fill Your Head with Rock’, waar CBS hem promootte tussen alle mogelijke progressieve rock- en bluesbands.

Zoals alle groten heeft ook Cohen een periode gekend, waarin zijn platen wat minder niveau hadden, en hij bij de toenmalige tienergeneratie wegdeemsterde. Neem daarbij dan zijn vijf jaar durende sabbat in een boeddhistisch klooster, en het mag een wonder heetten dat er nog meesterwerken zouden volgen. Zelfs na 1980 groeide een van zijn songs uit tot een klassieker, in een versie van de te vroeg gestorven Jeff Buckley. Bij Hallelujah, denken nog steeds velen in eerste instantie aan Buckley, en niet aan auteur Cohen.

We zullen hem moeten missen, al blijven we hopen, dat er nog enig onuitgebracht materiaal hier of daar op een plank ligt te wachten. Een gedachte die zelfs niet bij ons opkomt wanneer we denken aan de vorig jaar ontvallen Bowie of Prince. Beide heren brachten steengoed materiaal voort, in een ver verleden, maar waren nog amper een schim van zichzelf, daar waar Cohen nog altijd klonk zoals we hem leerden kennen. En dat terwijl hij, zoals blijkt uit zijn laatste worp, afscheid aan het nemen was. Van Marianne Ibsen, en van ons, zijn publiek. De hoes van zijn laatste plaat roept herinneringen op aan ‘Songs from a Room’. De cirkel is als het ware rond.

Een wistjedatje in deze wat niet vaak op de voorgrond komt, is wel dat deze laatste hoes ontworpen werd door de Brugse Sammy Slabbinck (1). De stem van de zanger klinkt wat vermoeider, maar is nog duidelijk verstaanbaar in tegenstelling tot gemurmel van zijn soortgenoten, die hem zelf ook een warm hart toedragen.

Voor ons de plaat van 2016. Eentje om nog lang te koesteren.

Zoals gezegd behoorlijk wat Jazz bijeengekringwinkeld….. of in het geval van Toots gekregen bij de krant De Standaard.

20 Ronny Jordan The quiet Revolution

19 The Jeggpep NO Jazz Band Along the Mississippi

18 Carla Bruni Qulqu’un m’a dit

17 Larry Adler The Piano Roll recordings

16 Liane Foly Acoustque

15 Tubby Hayes/Ronny Scott The jazz courier

14 Herbie Hancock Head Hunters

13 The Rosenberg trio Gypsy Summer

12 Chris Barber’s Jazzband

11 Wim Mertens Close cover

10 Chick Corea The sound of Jazz

9 Cecil Taylor 1955-1961

8 Larry Coyell Masters of the Jazz guitar

7 Jazz Masters Stan Getz

6 Miles Davis Sketches of Spain

5 Django Reinhardt Souvenirs

4 Diana Krall Only trust your heart

3 Earl Bostic Dance to the best of

2 Fridaynight in San Fransisco McLaughlin, Dei Mola, De Lucia

1 Smile het beste van Toots

R&B hebben we dit jaar wat uitgebreide met dance en disco.

Dance 25 Vanvelzen Unwind

Div 24 Moulin Rouge Music from Bar Luhrman’s

R&R 23 5 x CD Elvis Presley

Dance 22 Zita Swoon Group Dancing with the sound hobbyist

Dance 21 The Orb Pomme Fritz

disco 20 Michael Jackson Thriller 25

Dance 19 Welcome to the pleasuredome

div 18 Boombal Vol 1.

Dance 17 Fatboy Slim Live on Brighton Beach

R&R 16 Jaap Dekker 25 jaar Boogies en romantiek

dance 15 Moby 18.

Dance 14 The Chemical Brothers Push the button

Dance 13 Air Safari Moon

R&R 12 Elvis It’s now or never The tribute to

Disco 11 The fantastic sound of Philadelphia

R&B 10 Long John Baldry The Peye anthology

R&R 9 Vince Taylor et ses play-boys – Barclay sessions

soul 8 Aretha Franklin Greatest Hits (1980-1994)

R&R 7 Bo Diddley is a gunslinger

disco 6 Kool and the gang The dance collection

soul 5 Sam Cooke Portrait of a legend

soul 4 Donna Summer The Journey Very best of

R&B 3 Georgie Fame Twenty beat classics

R&B 2 Georgie Fame Cool cat blues

R&B 1 The birth of British blues box proper

Noot:

(1) http://focus.knack.be/entertainment/muziek/de-vreemde-historie-achter-de-belgische-leonard-cohen-hoes/article-normal-767919.html