2019 ligt achter ons. Alle overzichten, Jaarafsluitingen, kasboeken, werden overlopen en wij kunnen besluiten dat het weer een al te vruchtbaar jaar was.
Het vierjaarlijkse symposium leidde mij dit keer door het voor mij totaal onbekende Saksen in Oost-Duitsland. Berlijn waar Bowie en Reed om nu voor mij begrijpelijke redenen een tijdje woonden, is zeer goed verteerbaar. Een grootstad met de allures van een ‘gewone’ stad.
Enkele weken ‘wonen’ in Noord-Wales, waar het ritme van de seizoenen nog aanwezig is, en alle dagdagelijkse beslommeringen veraf schijnen.
Uitstappen naar molens in ons eigen landje, Nederland, en Brexitland.

Fietsen door de Parijbossen, langs de Solegem en het Foot. Wandelen langs de Schelde op de Aard. Bankzitten te Griete, Emmadorp, Vlassenbroek, Betws-Y-Coed en bij de Eendenkooi die er niet meer is. Schuilen voor een zon die zich aanbiedt aan 42 graden.

Om toch een beetje te voldoen aan de traditionele overzichtslijstjes plaats ik in het cd/lp overzicht alle aankopen uit 2019, die muziek betreffen uitgegeven in 2019 helemaal voorin. Helaas kom ik amper aan een zestal cd’s. Bovendien allemaal van al jaren lang gevestigde waarden. Besluit: het merendeel van wat uitgebracht werd, en bejubeld wordt in Humo, en andere bladen is andermaal aan mij voorbij geraasd. Ik heb er toen niet, en ook nu niet van wakker gelegen. Mocht er toch iets tussen zitten wat ik mogelijks zou kunnen goedvinden, dan ontdek ik dat later wel, bij een van mijn kringende winkelende bezoeken. Katy Melua, Eva Cassidy, het zijn mooie voorbeelden van hoe ik dit jaar vergeten parels toevoegde aan mijn intussen veel te uitgebreide muziek verzameling. Ook op platenbeurzen en in Britse shops blijft het grasduinen in de kelders van de muziek. Blossom Toes, The Artwoods, Blodwyn Pig, Zoot Money, zijn maar enkele artiesten waarvan ik dit jaar een aantal van hun vroegere worpen mee heb gesleept naar mijn mancave.

Er valt nog zoveel aan te vullen uit de jazz en blues wereld (ook op boeken gebied) dat we nog wel een paar jaar door kunnen gaan. Uiteindelijk wordt de kern van de verzameling er alleen maar beter door. Uiteindelijk ben ik op dat punt aanbeland waarop ik stilaan mijn eigen canon kan beginnen voorstellen. Toevoegen hoeft echt niet meer, al blijft zoeken naar dat ene dat toch nog ontbreekt nog altijd een uitdaging. Verwachten dat gerenommeerde artiesten die nog steeds aan de weg timmeren, nog een ultieme worp zullen plegen, lijkt onrealistisch. Onderzoek naar wat ze ooit langs de kant lieten liggen is boeiender. De Beatles die dit jaar meer dan waarschijnlijk een echte inkijk zullen geven in wat zich in hun laatste twee jaar afspeelde, via het uitbrengen van een verbeterde Let it be film, is uiteraard iets waar naar uitgekeken wordt.
En dan belanden we nu in de boeiendste periode van de muziek. Die periode waarin men zich alles van 50 jaar geleden zal herinneren wat zich afspeelde tussen 70 en 75.

Terug naar ons overzicht. Niet meer verwacht, maar de Who zijn er in geslaagd om een topplaat af te leveren. Al zullen sommigen hun neus ophalen bij de naam de Who. Is dat nog wel de band die ons parels als Armenia city in the sky en Pictures of Lily bracht? Twee bandleden hebben het overleefd. En Page en Plant haalden het nooit in hun hoofd om zich in hun eentje Led Zeppelin te noemen. Commercieel bekeken beseffen Daltrey en Townshend natuurlijk dat een Who ‘product’ nog altijd beter verkoopt dan eender wat ze solo ooit op de markt gooiden. Maar tja, als de Stones zich met amper drie originele leden van de zes nog steeds Rolling Stones mogen noemen, wie zijn wij dan om kritiek te hebben op de Who. Misschien moet McCartney samen met Ringo Starr de hort optrekken als de Beatles. Het is maar hoe je het bekijkt.
De titelloze CD/LP van de laatste versie van de Who mag er in elk geval zijn. Ook al denk je bij elk nummer: “dat had moeiteloos op die of gene plaat uit hun carrière kunnen staan.” Nergens klinken de songs als outtakes, maar ze hebben wel hun best gedaan om de songs te laten klinken alsof ze terugblikken op hun eigen repertoire. Waarom ook niet? Elke artiest is vrij om te doen wat hij wil. Bovendien verveelt geen enkel nummer. Nooit heb je de neiging om snel naar het volgende nummer te zappen. Een terechte beste plaat van 2019.

Neil Young en Bruce Springsteen leverden typische platen af. Waarbij Springsteen er is in geslaagd om ons te doen uitkijken naar een volgend live optreden. Het blijven verhalende songs, en meer moet dat niet zijn.

Chapeau voor Savoy Brown die er na vijftig jaar nog in slagen om nieuw werk af te leveren, ook al klinken ze nog steeds als een gemiddelde boogyband. Een topband is het nooit geweest. Altijd wat in de schaduw van Chicken Shack en Fleetwood Mac geopereerd.
Rod Stewart is naar goede gewoonte opnieuw verguisd, door pennelikkers die over muziek schrijven in zogenaamde betere tijdschriften. Toch haalde ook zijn laatste plaat moeiteloos de hoogste regionen van alle hitparades, tenminste mochten die er nog zijn zoals wij ze ooit kenden. Stewart, of zijn platenmaatschappij hadden zonder veel zorgen een zoveelste herverpakte best of op de markt kunnen gooien. Zij kozen er in tegendeel voor om Stewart te laten begeleiden door een symfonieorkest, en op die manier zijn wat ‘slowere’ songs op die manier van een extra dimensie te voorzien. Stewart is altijd naast componist ook vertolker geweest van een rist select uitgekozen covers. The First cut is the deepest krijgt in de versie op deze plaat een nieuw jasje aangemeten, waardoor het opnieuw een mogelijks jonger publiek kan bekoren. Zelfs een Faces klassieker als Stay with me werd onder handen genomen.

50Blossom Toes The psychedelic sound of ‘Blossom toes’ Vol. II 
49John Hiatt The Tiki bar is open
48Buddy Miles Tribute to Jimi Hendrix 
47Ken Colyer’s jazzmen and skiffle groupThe lost 1954  Royal festival hall tapes 
46Woody Guthrie Dustbowl ballads 
45Katie Melua The Katie Melua Collection
44The ArtwoodsThe Artwoods 
43Bob Dylan Live 1966  
42Ten Years After Live at the Fillmore East 
41Blodwyn Pig Ahead Rings Out 
40Eva Cassidy Time after time 
39Bruce Springsteen On Broadway 
38Memphis Slim Alexis Korner London Sessions 
37Jacky Deshannon The Early years 
36Diversen Tribute to Edith Piaf 
35Bonnie Rait Slipstream
34Bruce Springsteen Devils & Dust
33Joe Jackson Body and Soul 
32Kathrin Jenkins One fine day plus Bonus concert DVD
31The Beatles Rode en Blauwe CD
30Neil Young Time fades away
29Coeur de Pirate Blonde
28Bob Seger Face the promise 
27Diversen Jon Savage’s 1968 The year the world burned
26Roy HarperLifemask
25The Heard Paradise Lost
24George Thorogood & the Destroyers Live at Montreux
23Eric ClaptonRainbow Concert
22Keith West Excerpt from Keith West groups and sessions ‘65-‘74 
21Paul JonesMy Way The Paul Jones Collection
20Roy Harper Stormcock
19Lonnie Johnson Blues by Lonnie Johnson Plus Losing game
18Roy BuchananLoading zone
17Chris Rea Santo Spirito Blues
16The Blues Project Anthology
15DiversenZabriskie Point Original motion picture soundtrack 
14Roy Harper Bullinamingvase 
13Joe Bonnamassa Radio City Music Hall 
12Miles Davis Bitches Brew
11Roy Buchanan Messiah on Guitar 
10The Beatles Abbey Road Anniversary edition x 2 
9DiversenA Tribute to Fats Domino Goin’ Home
8Deborah Bonham The Old Hyde expanded with live CD 
7The Yardbirds featuring Jimmy Page  Live Yardbirds (Anderson Theatre)
6John Mayal Nobody Told me 
5Savoy Brown City Night
4Rod Stewart with the Royal Philarmonic Orchestra You’re in my heart
3Neil Young and Crazy Horse Colorado
2Bruce Springsteen Western Stars
1The Who The Who Detour Double

Dit jaar een extra boekenplank bijgestoken, en volgestouwd met werk van Boontje, Zaki, Michiel Hendrickx en Annelies Beck en zoveel meer. Geniet mee van de lijst.

10De bastaard van HerzelePaul Kellens 
9Fanny by Gaslight Michael Sadleir
8The mill on the floss George Eliot 
7Boon Fenomenale FeminateekLouis Paul 
6Gerald of Wales  Giraldus Cambrensis
5Louis Paul Boon Het geuzenboek Louis Paul 
4Over het kanaal Annelies Beck 
3The Poëticale Works of Shelley Shelley
2Twee ezels Michiel Hendryckx 
1Ukranian Molinological journal Nr 2 2019 Olena Krushynska

Tot slot boeken over muziek

16Yvan Heylen Yvan Heylen
15John SteventonDJ’en voor dummies 
14John Fordham Ths Sound of Jazz
13Chris Welch Led Zeppelin The stories behind every Led Zeppelin song
12The Who The complete chronicle 1958-1978 
11Ian Carr Jazz: the essential companion
10De Missie De kruispunten van Harry ‘Cuby’ MuskeeJeroen Wielaert
9Steve Turner A hard days write The stories behind every Beatles song
8ZakiLove songs
7Francoise Hardy De autobiografie Een roemrijk vrouwenleven
6Peter Guralnick Searching for Robert Johnson
5Boudewijn de Groot Hoogtevrees in Babylon
4Mark BlakeBring it on home Peter Grant, Led Zeppelin and Beyond: The story of Rock’s Greatest Manager
3Jacky Hyams White boots & Miniskirts
2Patty Boyd Wonderful Today George Harrison Eric Clapton and me
1Chris Salewicz Jimmy Page the definitive Biography