Denderende fietstocht nr 1

Zie de site van TOV

Zuid-West van Aalst kun je heerlijk fietsen in Erpe-Mere, Herzele en Sint Lievens Houtem. Je komt langs drie verschillende molenbeeken, met links en rechts nog heel wat restanten van watermolens. Enkele zijn bijzonder goed geconserveerd, en maalvaardig. Anderen wachten op betere tijden.

De vier windmolens die zich langs of in de buurt van het parcours bevinden zijn allemaal maalvaardig, en kunnen bezocht worden. Best vooraf een afspraakje maken met de molenaars.

Buyssesmolen, Sint Antelinks werd recent gerestaureerd, en wordt officieel in gebruik genomen op 15 augustus. De Kruiskoutermolen in Mere heeft sedert zijn heropening in 2006 reeds meer dan 200.000 toeren op de teller staan.

In Herzele tref je nog de molens Te Rullegem (staakmolen) en molen Ter Rijst (bovenkruier) aan.

In Erpe mag je zeker de Cottemmolen (watermolen) niet missen, gelegen in een beschermde omgeving, aan het einde van de Molenstraat.

In Mere, Herzele en Sint-Lievens Esse bevinden zich enkele brouwerijen, toegespitst op het brouwen van lekkere streekbieren. Jan De Lichte, Ondinneke, De Rijck en Pater Lieven zijn niet te missen.

De tocht start aan de watermolen Ten Broek in Mere vlkabij knooppunt 67, waar je makkelijk de auto kwijt kan.

De tocht blijft onder de 50 km, en een verkorting is mogelijk door vanaf knooppunt 34 direct naar Herzele centrum en verder knoopunt 27 te fietsen. Je mist dan wel Buyssesmolen te Sint Antelinks en het dorp van Sint Lievens Esse.

Veel fietsgenot