Zondag 30 mei, en het regent van ’s morgens tot even voor halfdrie. Het moet zijn , dat er in Aalst niet genoeg eieren meer zijn. In elk geval heeft het niets uitgehaald eieren naar de Arme Klaren te dragen (om regen af te smeken). Er zijn geen Arme Klaren meer in Aalst. Mogelijks wel nog genoeg kiekens. Ook het aanroepen van de weergoden, en bovenal de regengod, is niet gelukt. In Deiremonne liep een paard door de straten, door droge straten, en bij wijle zelfs onder een blauwe hemel.

Die van Aalst die zijn zo kwaad…gaat het in een lied. Gelukkig klopt ook dit niet meer. Zeker niet meer sinds men in Aalst bij opgravingen in een oude beerput (ja je moet ergens beginnen graven), potscherven heeft gevonden met daarop een gedeeltelijke beeltenis van een reusachtig paard. Ouder dan dat van Deiremonne. Het staat hierdoor wel zo ongeveer vast dat het Ros Ballatum, de enige echte moeder is van het Ros Beiaard.

Maar dit dus even terzijde, vandaag was het feest in de stad aan de monding van de Dender in de Schelde. Het peirt kwam buiten, voorafgegaan door een geschiedkundige stoet, deze keer zonder bordjes met uitlegtekst (de brochures moeten dit euvel vermoedelijk oplossen, en mogelijks ook de kas wat spijzen), aangevuld met enkele groepen die vooral de nadruk legden op het Unesco werelderfgoed.

We zagen vandaag veel paarden, schapen en ganzen bijeengedreven door border collies, zelfs een os die een kar trok, valkeniers en een uil. Of deze laatste uit de stad zelf kwam is niet bekend.

Qua organisatie een tien. Om de voorafgaande regen te ontwijken, toch maar niet met de fiets maar wel met de auto naar de pendelparking. De pendelparking voor de automobilisten die uit richting Aalst kwamen langs de nieuwe Dender (daar zou zeker meest plaats zijn gokten we, en dat was ook zo). Een dubbele lijnbus op en comfortabel naar de Noordlaan, waar we voor amper 5 euro een ticket aanschaften.

En zelfs al was er meer dan 75.000 man, nergens was het te druk, en kon er rustig gefotografeerd worden. (foto’s volgen, net als een tjoetjoep filmpje).

Bedenking: dit was de derde keer dat het paard voor ons danste. Dit nog een paar keer meemaken zou mooi zijn. Het lot uitdagen is nooit goed naar het schijnt.

Zaterdag 29 mei, de Ronde van België houdt even halt in Herzele voor een tijdrit. Er ontbrak nog een molen in onze wielercollectie, met en de molen en de renners erop. Inderdaad de molen Te Rullegem. Het was voor de hemelsluizen zich openden dat we van de gelegenheid gebruik maakten, dit even recht te zetten.