Hoe krijg je 20000 mensen op een dag over een Muur?

De finnisch komt in zicht.

Afgelopen weekend leerde ik weeral wat bij. In de schaduw van de Kapel op de Oudenberg was ik voor een keertje getuige van hoe een paar duizend fietsliefhebbende medemensen hun ziel uit hun lijf persen om toch maar niet van de fiets te moeten stappen. Hier en daar merkte ik zelfs een pedaalster op in dit overwegend mannen bastion. Kinderen krijgen er steevast applaus van rokkende dames langs de kant.

De Muur een laatste ‘heuveltop’ langs de Dender voor de mogelijks laatste aankomst in Meerbeke. Ik kom er, je gelooft het niet, een Nederlander tegen, die even tevoren een petitie heeft ondertekend in en cafeetje langs het parcours. Al beseft hij niet eens waarvoor hij heeft ‘gepetitioneerd’. “Klopt het dat ze deze berg uit het parcours willen?” “Uiteraard niet” repliceer ik, “de licentie om de aankomst te mogen organiseren vervalt, en er zijn enkele andere steden samen met Ninove geïnteresseerd in de nieuwe licentie. ’t Zal geld in het laatje brengen zeker, en vooral prestige.” “Oh” zegt de Hollander, of was het een Brabander of Zeeuw. Dat kon ik niet zo goed zien. “Dus,” ga ik rustige verder. “Indien de ronde zou finishen in Oudenaarde of Ronse zal deze Muur nog wel in de ronde zitten, maar ze zal haar rol als scherprechter verliezen. Deze eer zal dan overgaan naar de Oude Kwaremont, of misschien de Koppenberg.” “Maakt dat wat uit?” wil de man nog weten. “Veranderingen liggen altijd wat moeilijk. In mijn kindertijd lag de finish op amper 10 km van ons deur in Wetteren, en passeerde de Ronde aan ons voordeur. Niemand ziet dit graag verdwijnen he.”

Ik drink nog een blonde Affligem in ’t Hemelrijck en bedenk dat mijn biertje ook niet meer door patershanden is gegaan. Erger nog deze godendrank wordt nu gebrouwen door de Heineken groep. Het kan verkeren zei ooit een Holander. <!– WriteFlash('http://fotos.sadeler.be/#28′); //–>

http://fotos.sadeler.be/#28

Zondag scheurde de echte Ronde hier voorbij, en liepen weer honderdduizenden langs het parcours. Ook de malcontenten die Jan Eelen zijn succes met een alweer schitterende reeks niet echt gunnen.

Zondag kom ik de vijf vluchters tegen boven op de Knokteberg net wanneer ze uit Russeignies opduiken en onder spandoek 6 doorfietsen richting Oude Kwaremont. Hunt (Sky), Hammond (Garmin), Van Dijk (VWA), Turgot (Europacar) en Docker (Skil). En dan is het even ‘doorkarren’ weg van het parcours richting Etikhove waar Mariaborre tussen de Koppenberg en de Steenbeekdries een uitgelezen locatie is voor nog wat foto’s.

De Molenberg haal ik net niet. Verder richting Oudenberg voor de Muur. Een halfuur later zie ik nog steeds zeer veel renners bovenkomen. De eerste waren net over de muur heen en kon ik nog net knippen terwijl ze zich in de bocht legden naar beneden toe. Nuyens, Boonen, Cancellara, en wat later Belgisch kampioen Volderke. En dan was er tijd voor koffie.

Stil leven: Lezen en koffiedrinken