Het heeft de stad Aalst behaagd tot zich te roepen, die perse, en deze kond te doen, dat Carnaval opnieuw voor haar deuren staat.

De burgemeester bestudeert de affiche.

Inderdaad op een druk bijgewoonde persconferentie werd al snel duidelijk dat men in Aalst vooral ‘goed bezig is’. Er wordt op hetzelfde narrenpad verder gewandeld, en slechts hier en daar wordt lichtjes bij gestuurd. Dit voornamelijk in het kader van een nog betere en veiligere Carnavalsbeleving. Nog meer feestvreugde dus. Het is de stad opgevallen dat er de laatste jaren niet alleen op de Grote Markt veel beweegt, maar dat ook het Vredeplein (na een geslaagde heraanleg) eveneens heel wat publiek naar zich toezuigt. Ook daar zal men dus in het vervolg ’s avonds gedoseerd worden toegelaten, zullen uitgaanswagens een vaste stek krijgen, en wordt er verwacht dat de muziek op elkaar wordt afgestemd. Wie op dinsdag voor de popverbranding niet op de Grote Markt geraakt, kan dus eveneens op het Vredeplein terecht bij het grote scherm.

Prinsenverkiezing.

Wat de prinsenverkiezing en bijhorende puntentelling betreffen worden dezelfde regels gehanteerd al vorig jaar. Ook dit jaar is er slechts een kandidaat, nadat een uitdager zich terugtrok. Zij het wel dat het deze keer om Stephanie Daeleman gaat. Een prinses in spe dus.

Gert Schatteman toont samen met kersverse kandidate met enige trots zijn net in de prijzen gevallen affiche.

In de Sint-Annazaal, tijdens het driekoningenfeest wordt deze jongedame voor de leeuwen gegooid. Podiumervaring heeft ze al. Ook al is het door tijdens vorige prinsenverkiezingen in de schaduw te dansen van een van de toenmalige kandidaten.

2012 wordt ook het laatste jaar dat er nog enkele uitzonderingen worden toegestaan op het transport van de groepen naar de omloop. Er werd op gewezen dat de boorddocumenten van het gemotoriseerd vervoer in orde moeten zijn. De vorming van de stoet is opnieuw enigszins aangepast, maar verder wordt eenzelfde parcours aangedaan. De Hopmarkt blijft vooralsnog vrij van kermisattracties, en achter de Keizershallen komt er opnieuw een reuzenrad.

Ook de vorig jaar gestarte campagne naar de jeugd toe met Zjangsken en Netjen van Gilles Van Schuylenbergh wordt verder gezet vernamen we van Joke Van de Velde, preventieadviseur van de stad. Men weze gewaarschuwd want ook deze keer zullen de whiskybrigades van de lokale politie zich ongemerkt tussen het publiek begeven.

Praktisch:

De persmappen worden met het jaar dunner, en dat is vooral goed voor het milieu. Er wordt dan ook verwezen naar de website die de stad Aalst over Carnaval onderhoudt. Ook bij DRA kan je terecht voor alle praktisch informatie, over stoet, Gilles, ajuinworp en de gloednieuwe ajuinboer.

Affiche:

De burgemeester mocht tot slot nog wat prijzengeld uitdelen. Voor het maken de Vastenavondpop. Zij ging nog even op de foto met Gert Schatteman ontwerper van de affiche 2012. Een onderwerp geïnspireerd op enkele echte Aalsterse thema’s. Het peper en zout van Aalst Carnaval, waar o.a. de vele losse groepen in de stoet een uitstekend voorbeeld van zijn. De op Aalst.tv graag bekeken marionettenrubriek van het Tejooter Aabazjoer. Ook het thema ‘cinema verkoeipen’ een echte Aalsterse uitdrukking zit verwerkt in de affiche.

Afspraak op 6 januari voor de voorstelling van de kandidaat-prinses, of op 14 januari in de Florahallen voor haar wervelende show ter gelegenheid van de prinsenverkiezing. Op Carnaval zelf is het nog wat langer wachten, maar goed, ook 19 februari zal er snel zijn. Dat beloven wij jullie…

Traditioneel geeft DRA nu al afspraak met de streaming Internetkijkers, op zondag 19 februari vanaf 13:00 uur.

Kortom dit jaar weinig nieuw nieuws onder de zon, maar dat hoeft ook niet, want het was in 2011 al super…al mag in de marge zeker vermeld worden dat ook wij blijven uitkijken naar het herstel van onze enige echte Keizer Kamiel.

Op de foto de ontwerper van de affiche: Gert Schatteman bijgestaan door kandidate Prins Carnaval Stephanie Daeleman, geflankeerd door links Nicole Ringoir voorzitter van het feestcomité en rechts Ilse Uyttersprot burgemeester van Aalst.