Aalst Carnaval komt er aan…

Aalst carnaval hangt weerom in de lucht. Ook dit jaar zal de Aalstenaar uit de bol gaan. En dat zelfs na een eenmalige aanpassing van het parcours van de zondagstoet. Werken op het Statieplein zorgen er voor dat enkel op zondag de stoet er kan passeren, en dan nog via een aangepast parcours. Het mag duidelijk zijn dat het Statieplein nog wel degelijk is opgenomen in het parcours, en dat de plek zeker niet fungeert als ontbindingsplaats van de stoet. Dat wou de nieuwbakken burgemeester Christophe D’Haese toch nog even duidelijk meegeven tijdens de druk bijgewoonde persconferentie.

Veiligheid voorop.

Andere nieuwigheden?

Ja en neen. Voorlopig zit Nicole Ringoir het feestcomité nog steeds voor. Een traditie na een verkiezingsjaar, bij het aantreden van een nieuw gemeentebestuur. Zeg maar continuïteit voorop. De nieuwe burgervader heeft er duidelijk zin in, en zet alles in op veiligheid. Ook dit jaar zal Zjangsken aanwezig zijn, onder het motto: ‘ne goeien band met Zjangsken’. O.a. via de middelbare scholen, zal een promotiecampagne op touw gezet worden, waarbij polsbandjes (genre festival polsbandjes) zullen worden verdeeld, aan al wie de actie onderschrijft. ’t Is te zeggen al diegenen die mee achter het idee staan om o.a. verantwoord om te gaan met alcohol. Vriend worden van Zjangsken kan via facebook. Wie tijdens carnaval rond loopt met een polsbandje maakt kans op leuke extra’s en verassingen. Ook de zogenaamde whiskybrigades van de lokale politie zullen net als de vorige jaren op pad gaan. Vergeten we ook niet dat er sinds vorig jaar binnen de feestzone heel wat camera’s werden geplaatst. ‘Bezint eer ge begint’, lijkt hier aangewezen, en oh ja, sleep vooral geen megakarren de feestzone in.

Prins Carnaval 2013

De twee kandidaten (ze waren ooit met drie) mochten zich kort voorstellen. Zowel Steven Van Wesemael (‘Droeve Steven’) als Peter Van Nuffel (‘De Board’), zijn niet aan hun proefstuk toe. Allebei namen ze al deel, en allebei verloren ze toen. Een ding is zeker: op zaterdag 12 januari zal een van beiden prins(es) Stephanie mogen opvolgen. Tijdens het driekoningenfeest in de Sint-Annazaal werden ze door Kamiel Sergant (he is back) voorgesteld aan het grote publiek.

Amaai mijn oren….

Een nieuwigheid, waar op dit ogenblik, niemand goed raad met weet, en waar kersverse schepen van feestelijkheden, Ilse Uyttersprot, vermoedelijk nog wat overleg over zal moeten plegen met partijgenote Schauvliege is de nu op 1 januari ingevoerde wet op de geluidsnormen. Aalst carnaval werd ingedeeld in categorie twee, zeg maar de festivalcategorie genre Rock Werchter. De stad moet dus vanaf heden vergunningen uitreiken voor dergelijke evenementen, en daar op toezien. Technisch gesproken mag het geluid luider zijn dan 85 DB maar minder dan 95 DB. Metingen dienen te gebeuren gedurende ten minste periodes van 15 opeenvolgende minuten, om tot een resultaat te komen. Lees: even ‘pieken’ mag, maar constant in het rood gaan is uit den boze. Best van al is uiteraard om de geluidsinstallaties te begrenzen, maar wie is daar klaar voor, en wie zal al deze metingen uitvoeren? De nieuw geïnstalleerde gemeenteraden hebben op dit ogenblik vermoedelijk nog wel wat andere katten te geselen. Is Aalst in deze dan een proefkonijn? In elk geval zal nog voor carnaval over deze nieuwe normen worden gecommuniceerd naar de Aalsterse carnavalsgroepen, en ook naar de zogeheten ‘losse’ groepen. De carnavalist weze dus gewaarschuwd. Er werd ons niet verteld of Joke Schauvliege persoonlijk naar Aalst zal komen om de nodige metingen te verrichten.

Carnavalsaffiche 2013

Het mag gezegd: dit jaar oogt de affiche mooi. Sober, maar wel ‘to the point’. ‘Mysterie is het basisingrediënt van deze affiche’ licht Bart De Ryck toe. Deze 28-jarige geboren en getogen Aalstenaar werkt als grafisch vormgever, en dat is dan ook aan de affiche te zien. We zien nog net de helft van een wondermooi vrouwenhoofd, getooid met een Venitiaans masker. Over haar sierlijke schouder wordt ons een blik gegund op het Belfort, Aalsters icoon nummer één. Een top affiche die ook buiten Aalst zeker in de smaak zal vallen, en is dat niet de bedoeling?

Wilt u nu al weten wat zich te Aalst afspeelt, op 10,11 en 12 februari, kijk dan vlug op www.aalst.be/carnaval

Wie het dagdagelijkse nieuws in de aanloop naar Carnaval wenst te volgen kan terecht bij DRA www.digitaleregioaalst.be Benieuwd naar het DRA-team? Kijk dan op deze foto